Tuesday , May 22 2018

32 ekonomitë më të fuqishme në botë në vitin 2050

Më 2050 bota me shumë gjasa do të ketë ndryshuar në mënyrë drastike nga kjo që njohim sot dhe peizazhi ekonomik e financiar nuk do të bëjë përjashtim.

Një raport nga gjiganti i shërbimeve profesionale PwC ka shqyrtuar se cilat do të jenë ekonomitë më të mëdha e më të fuqishme pas 33 vjetësh.

Raporti, i titulluar “Vështrim i largët: Si do të ndryshojë rendi global i ekonomisë më 2050?” rendit 32 vende sipas prodhimit të përgjithshëm bruto të projektuar sipas barazisë së fuqisë blerëse (PPP).

Barazia e fuqisë blerëse është një teori që thotë se kurset e shkëmbimit midis monedhave janë në ekuilibër kur fuqia e tyre blerëse është e barabartë në secilin prej dy vendeve që krahasohen. PPP përdoret nga makroekonomistët për të përcaktuar produktivitetin ekonomik dhe standardet e jetesës midis vendeve për një periudhë të caktuar kohe.

Me përjashtim të SHBA, shumë nga fuqitë ekonomike aktuale, si Japonia e Gjermania, do të kenë pësuar zbritje në renditjen globale, të zëvendësuar nga vende si India e Indonezia, të cilat tani janë tregje në shpërthim.

Më poshtë është renditja e ekonomive më 2050. Shifrat janë në triliona dollarë amerikanë dhe në vlerë konstante. PPP aktuale e SHBA është 18.562 trilion dollarë. /SYRI.net

32. Holanda — 1.496

31. Kolumbia — 2.074

30. Polonia — 2.103

29. Argjentina — 2.365

28. Australia — 2.564

27. Afrika e Jugut — 2.570

26. Spanja — 2.732

25. Tailanda — 2.782

24. Malajzia — 2.815

23. Bangladeshi — 3.064

22. Kanada — 3.1

21. Italia — 3.115

20. Vietnam — 3.176

19. Filipine — 3.334

18. Korea e Jugut — 3.539

17. Irani — 3.900

16. Pakistani — 4.236

15. Egjipti — 4.333

14. Nigeria — 4.348

13. Arabia Saudite — 4.694

12. Franca — 4.705

11. Turqia — 5.184

10. Britania — 5.369

9. Gjermania — 6.138

8. Japonia — 6.779

7. Meksika — 6.863

6. Rusia — 7.131

5. Brazili — 7.540

4. Indonezia — 10.502

3. SHBA — 34.102

2. India — 44.128

1. Kina — 58.499

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *