Thursday , May 24 2018
Loading...
Loading...

E habitshme: A e dinit se merimangat hanë më shumë ushqim se i gjithë njerëzimi i vënë së bashku

Merimangat luajnë një rol unik në zinxhirin e ushqimit në planet. Ato mund të konsumojnë rreth 800 milionë tonë insekte në vit.
Një nga grabitqarët më të mëdhenj që njihen prej kohësh, por sasia e ushqimit që merimangat konsumojnë është një surprizë për të gjithë njerëzimin.

Sipas hulumtimit të kohëve të fundit, në fakt merimangat duket se janë në gjendje që të konsumojnë një sasi ushqimi gati 2 herë më të madhe se sa ajo që konsumojnë njerëzit në një vit.
Studiuesit kanë llogaritur se merimangat mund të kapin deri në 800 milion tonë pre në vit.
Shifra është mbresëlënëse vërtetë, por ajo fsheh një fakt të rëndësishëm: me oreksin e tyre, merimangat luajnë një punë të rëndësishme natyrore, duke e mbajtur nën kontroll dhe nën ekuilibër mjedisin.

Më shumë se 90% e dietës së merimangave në fakt, është e përbërë nga insektet që janë të shumta, por të gjitha ruajnë balancën e ekosistemit.
Martin Nyffler, një prej studiuesve të Universitetit të Bazelit në Zvicër, tregon se rezultatet e hulumtimit të kryer na lejojnë për të matur për herë të parë në shkallë globale sasinë e ushqimit që hanë merimangat, por edhe për të thënë se ato janë armiqtë kryesore natyrorë të insekteve.
Ata punojnë në të njëjtën mënyrë si milingonat dhe zogjtë, ku së bashku ata reduktojnë ndjeshëm popullsinë e insekteve, por duke ruajtur një ekuilibër të rëndësishëm ekologjik. ”
Nga analiza ebërë në pyje dhe fusha një punë e madhe kjo që çoi në përfundimin se në tokë ekzistojnë rreth 25 milion ton merimanga, të ndara në 45.000 specie të ndryshme.

Në këtë pikë, duke marrë parasysh dendësinë e ndryshme të popullsisë së merimangave në mjedise të ndryshme dhe nevojat ushqimore të çdo specie për njësi të peshës trupore, studiuesit kanë vlerësuar se për çdo vit të gjitha merimangat janë ushqyer nga një minimum prej 400 në një maksimum prej 800 milion ton insekte.
Puna e merimangave në eliminimin e insekteve është shumë më intensive në pyjet dhe kullota, ku po supozohet të jenë dhe përgjegjësë për zhdukjen e 95% të insekteve që zhduken çdo vit.
Për të marrë një ide të punës së madhe të këtyre organizatave, ne mendojmë se konsumi global njerëzor i mishit dhe i peshkut nuk i kalon 400 milion ton në vit dhe gjithashtu duke marrë parasysh kafshët më të mëdha në planet, si balenat, rezulton që ato të mos gëlltisin më shumë se 500 milion ton peshk në vit.
Tani studiuesit thonë se duhet të kuptohet se cila është rëndësia e merimangave në zinxhirin ushqimor, duke pasur parasysh peshën e tyre në lidhje me insektet që konsumojnë në sasi të mëdha.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.