Friday , March 23 2018

Hidrecentrali i Banjës nis prodhimin. Mbyllen me sukses provat e lidhjes së hidrocentralit në rrjet

Shqipëria tashmë ka një tjetër vepër të madhe energjetike. Gjiganti norvegjez, Statkraft njoftoi se ka mbyllur me sukses provat e lidhjes së hidrocentralit të Banjës në rrjet. Njoftimi përbën zyrtarizimin e veprës së dytë të madhe në energjetikë të ndërtuar pas rënies së regjimit komunist. I pari ishte ai i Ashtës dhe të dyja janë kontraktuar në qeverinë e Partisë Demokratike.

Hidrocentrali i Banjës ka një kapacitet të instaluar prej 65 Megawat. Ai do të prodhojë mesatarisht 250 milionë kilovat orë energji në vit. Burime nga Statkraft bënë të ditur për Syri.net se kompania ka shitur sakaq një sasi energjie për tregun e jashtëm, ndërkohë që prodhimi me kapacitet të plotë do të nis pasi ajo të dorëzojë tek Operatori i Transmetimit kontratat për shitjen e energjisë në tregun e lirë.

Banja është vetëm hidrocentrali i parë në kaskadën e Devollit. Paralelisht kompania Statkraft është duke ndërtuar edhe hidrocentralin e Moglicës. Puna për këtë HEC ka nisur vitin e kaluar dhe ai pritet të përfundojë në vitin 2018. Moglica do të ketë një kapacitet të instaluar prej 185 Megaëat. Të dy hidrocentralet do të prodhojnë rreth 700 milionë kilovat orë energji në vit. Kjo e rrit automatikisht prodhimin vendas të energjisë me 17 për qind.

Investimet

Fillimi i punimeve në hidrocentralin e banjës u inagurua në 13 qershor të vitit 2013. Statkraft u afrua në Shqipëri, pasi ish qeveria e Partisë Demokratike e vendosi sektorin energjetik si një nga prioritetet absolute të ekonomisë dhe zhvillimit të vendit. Në atë kohë ish kryeministri Sali Berisha deklaroi se synimi i qeverisë ishte ta shndërronte Shqipërinë në një superfuqi energjetike në Ballkan.

Gjatë periudhës 2005-2013, u firmosën dhe filluan punimet në 423 vepra energjetike. Reformat dhe liberalizimi i sektorit sollën në vend emrat më të njohur të energjetikës në arenën ndërkombëtare, përfshirë Statkraft, EVN apo dhe shumë kompani të tjera, të cilat kanë investuar mbi 2 dollarë në Shqipëri.

Sipas të dhënave më të fundit deri tani ka përfunduar ndërtimi i 105 hidrocentraleve, të vogla dhe dy hidrocentraleve të mëdha të cilat japin rreth 40 për qind të energjisë që konsumon vendi dhe kanë hapur dhjetëra mijëra vende pune direkt dhe indirekt. Të gjitha investimet në energjetikë, por jo vetëm janë kontraktuar gjatë qeverisjes së Partisë Demokratike. Qeveria e majtë që erdhi në pushtet në qershor të 2013-ës ka ndjekur një politikë armiqësore ndaj prodhuesve privat të energjisë, çka ka çuar thuajse në pezullimin e gjithë investimeve të reja në këtë sektor.

SYRI.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: