Friday , April 20 2018

Ja cilat janë disa arsye pse ju duhet të vizitoni një nga vilat më të bukura në botë

Vila Adriana është e vendosur në Tivoli dhe është rënditur në Listën e Trashigimisë Botërore, UNESCO. Kjo vilë e ndërtuar nga perandori Adriano është bërë tani një vend monumental që përfshin zyra, kopshte, si dhe vende të vogla me ujë përreth saj. Të gjitha këto janë të shpërndara në një mënyrë të pazakontë dhe jo sipas një rradhe të caktuar.
Kjo vilë e ndërtuar në mes të viteve 118-138 është origjinale në strukturën e saj.

Ja cilat janë disa arsye që do t’ju bëjnë juve të vizitoni të paktën një herë në jetë këtë trashëgimi të bukur kulturore:

1.Arsyeja kryesore është që kjo vilë cilësohet si më e rëndësishmja e kohës perandorake. E shpallur nga UNESCO si trashëgimi që nga viti 1999, Vila Adriana tani është e hapur dhe përfshin një sipërfaqe prej 40 hektarësh.

14955976_616407041853206_8778235951000343294_n
2.Për të vizituar stadiumin Ninfeo.

 14915431_616406985186545_9189205232040251347_n
3.Për të shëtitur dhe për të njohur kopshtin më të madh me pishinë dhe të rrethuar nga pemë të mëdha. Një vend i mrekullueshëm për të bërë dhe për të humbur në shëtitje të gjata.

14900560_616406871853223_7324721767609859606_n
4.Për të vizituar Canopus, i cili është një pellg i madh uji i zbukuruar nga kolona të vjetra dhe nga statuja që arrijnë kulmin me një tempull të mbuluar nga një kupolë e madhe.

14937404_616406801853230_1898333072004075158_n
5.Arsye tjetër për të vizituar këtë vilë është për të zhytur veten në natyrë vetëm disa km larg nga Roma.

14915225_616407018519875_5721554388920910159_n
6. Për të vizituar banjot e mëdha dhe të vogla, të cilat përdoreshin për të kuruar sëmundje të ndryshme si reumatizmat.

14900601_616406938519883_7256788103571204738_n
7.Për të vizituar teatrin e vjetër dhe të mbuluar me ujë. Pikërisht ky teatër trego shumë për vjetërsinë e ndërtesës dhe është i rrethuar nga kolona të mëdha.

14956639_616406918519885_7113395027058940016_n
8. Për të parë dhe shëtitur në sheshin e madh që ndodhet në këtë vilë, i cili është cilësuar si një pasuri arkitektonike dhe skulpturore, citon elbasani plus.

14956376_616406885186555_1904737674085160213_n
9.Për të vizituar teatrin grek.

14947543_616406975186546_6331366784849530052_n
10.Për të bërë një shëtitje rreth historisë romane.

14956045_616406845186559_2608296027866042875_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: