Tuesday , May 22 2018

Molla dhe sëmundjet që parandalon

Pothuajse të gjithë e dimë dhe e kemi dëgjuar proverbin e njohur “Një mollë në ditë e mban mjekun larg” dhe në fakt e ruan vërtetësinë edhe në ditët tona.

Kur është fjala për sëmundje, në shumë raste mjekët e teprojnë, por ama nga ana tjetër jemi të detyruar të marrim ilaçe që në shumicën e rasteve kanë efekte anësore në organizmin tonë. Por duhet thënë që mjekesia popullore po përdoret shumë kohët e fundit dhe molla është një frut që bën pjese pothuajse në çdo “recetë”.

Sëmundjet që mund të parandalojë molla

– kancerit të mushkërive: lëngu i mollës, pureja e mollës, lëkura e mollës janë “vrasëse” të qelizave kanceroze në mushkëri.

– kanceri i gjirit: është provuar tashmë që mollët parandalojnë dhe ngadalësojnë kanceret në disa kafshë –qelizat rezistente kanceroze ndaj ilaçeve: karotenoidi i mollëve i zhduk qelizat që i rezistojnë trajtimit mjekësor.

– kanceri i ezofagut: një derivate ekzistues te molla, procianidina, mund të zvogëlojë qelizat kanceroze në ezofag.

-kanceri i stomakut :një nga mënyrat nëpërmjet të cilave substancat e mollës arrijnë të parandalojnë kancerin e stomakut është nëpërmjet luftimit të bakterieve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *