Monday , April 19 2021

Studiuesit: Kjo pjesë e trupit tregon nëse jeni të infektuar me Covid apo jo

Ndërsa hunda dhe goja përdoren zakonisht si mjete për të testuar COVID , ekziston edhe një pjesë tjetër e trupit që mund të sigurojë njohuri nëse jeni të infektuar apo jo. Një studim i ri zbulon se qentë mund të jenë në gjendje të nuhatin COVID në një pjesë tjetër në trupin e njeriut. Sipas një studimi të dhjetorit 2020, botuar në PLOS One, qentë e stërvitur në të vërtetë mund të zbulojnë koronavirusin tek njerëzit duke nuhatur djersë nga sqetullat e tyre .

Në studim, 177 individë – 95 prej të cilëve kishin raste simptomatike të COVID-19 dhe 82 prej të cilëve as nuk ishin pozitivë për COVID-19 dhe as nuk kishin simptoma të virusit – djersën e tyre në sqetull u testuan nga një grup prej gjashtë qenve të trajnuar në aromë- zbulimi i bazuar. Tre nga qentë e përfshirë në studim ishin trajnuar për të nuhatur eksplozivë, dy ishin trajnuar në zbulimin e kancerit të zorrës së trashë, dhe një ishte trajnuar si qen kërkimi dhe shpëtimi.

Qentë më pas u trajnuan për të zbuluar COVID duke nuhatur një mostër djerse pozitive në COVID dhe më pas u kërkua të nuhatnin të njëjtën aromë në një formacion të rastësishëm të mostrave të djersës nën sqetull COVID pozitive dhe COVID-negative. Për të treguar praninë e COVID, qentë u trajnuan të ulen para mostrave pozitive. Në mesin e grupit prej gjashtë qenve të trajnuar për ta bërë këtë, nivelet e saktësisë për nuhatjen e COVID varionin midis 76 për qind dhe 100 për qind.

Bazuar në këto gjetje, autorët e studimit arritën në përfundimin se, në zonat e botës ku ka një furnizim të pamjaftueshëm të testeve mjekësore për COVID ose qasja në testimin në fjalë është e kufizuar, “duke eksploruar mundësinë e përdorimit të zbulimit të nuhatjes së qenve si një i shpejtë, i besueshëm dhe “Mjet” i lirë për të para-shfaqur njerëzit ose për të kryer kontroll të shpejtë në rrethana të caktuara është i rëndësishëm.

” Sidoqoftë, ka tregues të tjerë të panumërt që mund të keni virusin – lexoni më tej për të zbuluar se cilat simptoma delikate mund të tregojnë se jeni COVID-pozitiv. Dhe nëse jeni të shqetësuar për rrezikun tuaj, nëse i keni këto 2 simptoma delikate, ekziston mundesia që te jeni te infektuar./ CNA.al

Marre nga bestlifeonline.