Wednesday , May 12 2021

Publikohet studimi i ri/ Një në tre të mbijetuar nga COVID-19 vuajnë nga çrregullime….

Një në tre të mbijetuar nga COVID-19 në një studim me më shumë se 230,000 pacientë kryesisht amerikanë u diagnostikua me një çrregullim psikiatrik brenda gjashtë muajsh, duke sugjeruar që pandemia mund të çojë në një valë të problemeve mendore dhe neurologjike, thanë shkencëtarët.

Studiuesit që kryen analizën thanë se nuk ishte e qartë se si virusi ishte i lidhur me kushtet psikiatrike të tilla si ankthi dhe depresioni, por që këto ishin diagnozat më të zakonshme midis 14 çrregullimeve që ata shikuan.Rastet post-COVID të goditjes në tru, çmendurisë dhe çrregullimeve të tjera neurologjike ishin më të rralla, thanë studiuesit, por ishin akoma të rëndësishme, veçanërisht në ata që kishin COVID-19 të rëndë.

“Rezultatet tona tregojnë se sëmundjet e trurit dhe çrregullimet psikiatrike janë më të zakonshme pas COVID-19 sesa pas gripit ose infeksioneve të tjera të frymëmarrjes”,tha Max Taquet, një psikiatër në Universitetin e Oksfordit në Britani, i cili bashkëdrejtoi punën.

Studimi nuk ishte në gjendje të përcaktojë mekanizmat biologjikë ose psikologjikë të përfshirë, tha ai, por kërkohet kërkim urgjent për t’i identifikuar këto “me qëllim parandalimin ose trajtimin e tyre”. Ekspertët e shëndetit shqetësohen gjithnjë e më shumë nga provat e rreziqeve më të larta të trurit dhe çrregullimeve të shëndetit mendor midis të mbijetuarve nga COVID-19. Një studim i mëparshëm nga të njëjtët studiues zbuloi vitin e kaluar se 20% e të mbijetuarve nga COVID-19 u diagnostikuan me një çrregullim psikiatrik brenda tre muajsh.

Gjetjet e reja, të botuara në revistën Lancet Psychiatry, analizuan të dhënat shëndetësore të 236.379 pacientëve COVID-19, kryesisht nga Shtetet e Bashkuara dhe zbuluan se 34% ishin diagnostikuar me sëmundje neurologjike ose psikiatrike brenda gjashtë muajve.

Çrregullimet ishin dukshëm më të zakonshme në pacientët me COVID-19 sesa në grupet e krahasimit të njerëzve që u shëruan nga gripi ose infeksione të tjera të frymëmarrjes gjatë së njëjtës periudhë kohore, thanë shkencëtarët, duke sugjeruar që COVID-19 kishte një ndikim specifik.\

Ankthi me 17%, dhe çrregullimet e humorit, me 14%, ishin më të zakonshmet dhe nuk dukej se kishin lidhje me atë se sa i lehtë ose i rëndë kishte qenë infeksioni COVID-19 i pacientit. Sidoqoftë, midis atyre që ishin pranuar në kujdes intensiv me COVID-19 të rëndë, 7% kishin një goditje në tru brenda gjashtë muajve dhe pothuajse 2% u diagnostikuan në shkallën më të lartë të problemeve psiqike.

“Megjithëse rreziqet individuale për shumicën e çrregullimeve janë të vogla, efekti në të gjithë popullsinë mund të jetë i konsiderueshëm,” tha Paul Harrison, një profesor i psikiatrisë në Oksford, i cili bashkëdrejtoi punën.