Friday , September 17 2021

Masa të reja nga e hëna për personat që nuk janë vaksinuar. Vendimi i qeverisë

Njerëzit e pavaksinuar nuk do të pranohen në ambientet e brendshme përfshirë kinematë, restorantet dhe baret pa një rezultat negativ të testit Covid-19 të lëshuar në 48 orët e fundit, sipas masave të reja që hyjnë në fuqi të hënën në Greqi. Qeveria shpreson se masat e reja do të frenojnë përhapjen e Covid-19 duke lehtësuar aktivitetin ekonomik dhe social, raporton ekathimerini.

Fokusi i masave janë aktivitetet e brendshme që do të rifillojnë aktivitetin normal, të tilla si stadiumet, kinematë dhe teatrot, por edhe vendet e punës, restorantet, shfaqjet, palestrat dhe udhëtimet. Në të njëjtën kohë, qeveria dëshiron të sigurojë lirinë e lëvizjes për ata që janë vaksinuar.

Për punonjësit, masat përfshijnë:

Punonjësit e pavaksinuar në sektorin privat dhe publik duhet t’i nënshtrohen një testi të shpejtë një herë në javë, i cili mund të kryhet në qendrat diagnostike private me një kosto prej 10 € për test.

Mësuesit dhe punonjësit e pavaksinuar në turizëm, hotelieri, televizion, film, teatër, muzikë dhe vallëzim do të duhet t’i nënshtrohen dy testeve të shpejta në javë, të cilat mund të kryhen, me shpenzimet e tyre, në qendra private diagnostikuese me një kosto prej 10 € për test.

Një punëdhënës ka të drejtën ligjore të dijë nëse punonjësit e tij ose të saj janë të vaksinuar. Ata janë gjithashtu të detyruar të konfirmojnë vlefshmërinë e certifikatës së testit negativ të punonjësve të pavaksinuar.

Për nxënësit e shkollave dhe studentët e nivelit të tretë, masat përfshijnë:

Nxënësit e pavaksinuar duhet të bëjnë dy teste falas në javë

Studentët e pavaksinuar duhet të bëjnë dy teste laboratorike në javë, me shpenzimet e studentit (10 euro)

Udhëtarët e pavaksinuar mbi moshën 12 vjeç duhet të bëjnë një test të shpejtë 48 orë para udhëtimit, ndërsa fëmijët e moshës 5 deri në 12 vjeç duhet të bëjnë një test.

Masa të tjera:

Vetëm ata që janë vaksinuar dhe ata që kanë simptoma do të jenë në gjendje të bëjnë teste falas në objektet publike.

Vetëm ata që janë vaksinuar ose kanë një certifikatë që konfirmon se kanë pasur virusin do të lejohen të hyjnë në ambiente të mbyllura në restorante dhe qendra argëtimi.

Stadiumet (jashtë dhe brenda) do të jenë të hapura për të vaksinuarit dhe ata që mund të konfirmojnë se ata tashmë e kanë kaluar virusin.

Teatrot, kinematë, muzetë: Njerëzit e pavaksinuar mund të hyjnë në to nëse sigurojnë një test të shpejtë të marrë brenda 48 orëve të fundit.

Palestrat e brendshme do të jenë të hapura për të vaksinuarit dhe ata që mund të konfirmojnë se e kanë kaluar virusin. Njerëzit e pavaksinuar duhet të paraqesin një test negativ të shpejtë të marrë brenda 48 orëve të fundit.

Maskat duhet të vihen në të gjitha zonat e brendshme dhe të jashtme ku ka tubime njerëzish.