Wednesday , December 1 2021

Llatja: Elbasani vendosi gurin e parë të themelimit të Pavarësisë

Elbasani festoi sot 109-vjetorin e shpalljes së pavarësisë së qytetit. Ceremonia e mbajtur me këtë rast kulmoi pranë bustit të Aqif Pashë Elbasanit, ku kryetari Gledian Llatja përcolli edhe mesazhin e rastit. Në këtë event kanë marrë pjesë edhe deputetët e Partisë Socialiste të Elbasanit, si edhe përfaqësues të pushtetit lokalë.

Kryebashkiaku Gledian Llatja në fjalën e tij vlerësoi e nderoi kontributin e 35 patriotëve firmëtarë të aktit të parë të mëvetësisë që parapriu atë të Ismail Qemalit në Vlorë më 28 nëntorit 1912.

Advertisement

“Kemi rastin të shprehim krenari që jemi qyteti i parë që vendosëm gurin e parë të themelit të pavarësisë së vendit tonë”, tha ndër të tjera Llatja.

109 vjet më parë, 35 patriotë nga Elbasani por edhe rrethet e tjera të tij shpallën pavarësinë e këtij qyteti në Shqipërinë e Mesme, duke ngritur të parët flamurin e Pavarësisë dhe duke i paraprirë kështu pavarësisë së vendit në 28 nëntor.

Më 25 nëntor 1912 Elbasani shpalli i pari Pavarësinë kombëtare, duke vënë kështu gurin e parë në themelet e kësaj pavarësie. Në kuvendin historik të Vlorës, më 28 Nëntor të vitit 1912, Elbasani do të përfaqësohej nga Lef Nosi, Shefqet Daiu, Mit’hat Frashëri, Qemal Karaosmani, ndërsa Dervish Biçaku shkoi si delegat i Peqinit.

Shpallja e Pavarësisë ishte nder për Elbasanin, por edhe e drejtë legjitime për vendin që zuri dhe rolin që luajti ky qytet në shpalljen e Pavarësisë kombëtare.

Me aktin e 28 Nëntorit 1912 sanksionohej e drejta e pamohueshme historike e kombit shqiptar për të qenë i bashkuar, i lirë e i pavarur në trojet e veta. Pavarësisht sesi do të rridhnin ngjarjet më vonë, Kuvendi i Vlorës hodhi themelet e shtetit të ri sovran shqiptar.