Tuesday , January 18 2022

Sëmundja misterioze neurologjike që po prek kryesisht të rinjtë në shtet

Komuniteti mjekësor kanadez është thellësisht i shqetësuar për një sëmundje të re neurologjike që duket se po godet mosha të reja dhe rastet janë shumëfishuar javët e fundit.

Ajo që i shqetëson ekspertët, sipas gazetës britanike Guardian, është se numri i rasteve të dyshuara po rritet me shpejtësi dhe se të rinjtë, pa sëmundje themelore, paraqiten me simptoma shqetësuese si humbje peshe e papritur, pagjumësi, halucinacione dhe halucinacione mendore.

Shkencëtarët e kanë diagnostikuar problemin që nga pranvera e vitit 2021. Pavarësisht se kanë studiuar 48 raste, ka më shumë se 150 raste të dyshuara.

Simptomat e kësaj sëmundjeje misterioze janë zhvilluar edhe tek njerëzit që kanë qenë në kontakt të ngushtë me ata që e kanë pasur këtë sëmundje, gjë që mund të tregojë se faktorët mjedisorë janë të lidhur me sëmundjen.

Sipas botimit britanik, një rast i dyshimtë ka të bëjë me një burrë që shfaqi probleme me të mbajturin mend dhe probleme me lëvizjen.

Gruaja e tij, e cila ishte kujdesur për të, papritur filloi të kishte probleme me gjumin, por edhe atrofi muskulore dhe halucinacione dhe tani është në gjendje më të keqe se ai.

Në një incident tjetër, një nënë e re humbi papritur 3 kilogramë, pati pagjumësi dhe filloi të kishte halucinacione.

Një punonjës i Rrjetit Shëndetësor Vitalité, një nga dy shërbimet mjekësore më të raportuara në New Brunswick, i tha The Guardian se ai kishte vendosur të mbante një qëndrim publik për këtë çështje për shkak të shqetësimeve rreth përkeqësimit të lëvizjes së tij.

“Kjo nuk është një sëmundje e New Brunswick,” tha ai .

“Me shumë mundësi ne jemi vetëm zona paralajmëruese, sepse pjesa më e madhe e territorit tonë është provincial, kështu që njerëzit janë potencialisht më të ekspozuar ndaj faktorëve mjedisorë.”

Nga ana e tyre, autoritetet vendore po bëjnë të gjitha përpjekjet për të qetësuar qytetarët. Në tetor, zyrtarët la të kuptohet se tetë viktimat ishin për shkak të diagnozës së gabuar, duke argumentuar se viktimat nuk vuanin nga e njëjta sëmundje neurologjike, por kishin vdékur nga shkaqe të njohura dhe të palidhura patologjike.

Ndërkohë, është bërë e ditur se nuk ka të dhëna për ndonjë ushqim, sjellje apo ekspozim ndaj faktorëve mjedisorë që çojnë në këto simptoma neurologjike.

Megjithatë, shkencëtarët kanadezë mbeten vigjilentë dhe brenda janarit do të kenë një pasqyrë më të mirë kur do të ketë njoftime për 48 rastet nën hetim.

Top Channel